Çocuk, Ağız ve Diş Sağlığı

Daimi dişler çocuk 6 yaşındayken çıkmaya başlar. Toplam 32 tane olan daimi dişlerin sürmeleri 20 yaş dişlerinin sürmesiyle tamamlanır. İlk çıkan daimi dişler olan 6 yaş dişleri, süt dişlerinin arkasından, ağzın en arka bölgesinde çıktığından çoğunlukla ebeveynler bu dişlerin sürdüğünü fark etmezler veya o dişleri de süt dişi sanırlar. Bu dişler çocuğun o bölgeyi iyi fırçalamamasına bağlı olarak ciddi çürük riski altındadırlar. Bu nedenle bu dişlere diş hekimi tarafından koruyucu bir tedavi olan fissür örtücüler uygulanmaktadır. çürüklerin tedavisi, fazla madde kaybının olduğu durumlarda kron kaplamaları,
Süt ve daimi dişlerde kanal tedavisi,
Diş çekimi,
Dişlerde düşme ve kazalar gibi travma sonucu meydana gelen kırıkların tedavisi,
Dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesi.

Problemlerin oluşmasını önlemek için uygulanan koruyucu tedavi
Ağız hijyen eğitimi,
Ebeveynlerin bilgilendirilmesi ve eğitimi,
Sağlıklı beslenme ile ilgili bilgilendirme,
Flor uygulamaları,
Fissür örtücü uygulamaları,
Koruyucu ve durdurucu ortodontik tedaviler,
Diş gıcırdatmaları ve diş sıkmalarının (bruksizm) önlenmesinde kullanılan gece plaklarının uygulanması,
Spor karşılaşmaları sırasında kullanılan diş koruyucularının uygulanması.

Süt dişleri neden önemlidir?

Süt dişleri bebek 6-8 aylıkken çıkmaya başlar, 2-2,5 yaşında sürmeleri tamamlanır ve 10-12 yaşına kadar ağzında kalırlar. Alt ve üst çenede 10’ar adet olmak üzere ağızda toplam 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Bu dönem çocuğun büyüme ve gelişiminin en aktif olduğu dönem olduğundan süt dişleri çocuğun sağlıklı beslenmesinde büyük rol oynar. Süt dişleri; çiğneme, beslenme ve buna bağlı olarak büyüme ve gelişim için gereklidirler. Ayrıca, bu dönemde çocukların doğru bir şekilde konuşmayı öğrenebilmesi ve çene yüz gelişimi için de süt dişlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Süt dişleri saydığımız görevlerinin yanı sıra alttan gelecek daimi dişler için de sürme rehberliği yapmaktadırlar. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının ilk dişleri çıkmaya başladıktan sonra bu dişlerin sağlığını korumaları için dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır..

Çocuğunuzun ilk diş hekimi ziyareti kaç yaşındayken yapılmalı?

Çocuğunuz dişlerindeki ve çene yüz gelişimindeki sorunların önlenebilmesi ve erken tespiti için ilk dişler çıkmaya başlamasıyla diş hekimi kontrolü altında olmalıdır. Çocuğunuzun dişlerinde çürük oluşmadan önce diş hekimiyle tanışması birçok avantajı beraberinde getirir. Hekiminizden doğru fırçalama ve beslenmeyle ilgili bilgiler edinmenizin yanı sıra hekiminiz tarafından uygulanacak basit ve kısa süreli koruyucu yöntemler ile çocuğunuzda görülebilecek diş problemlerinin önüne geçilir. Bu arada çocuğunuz diş hekimine gitmeye alıştığından diş hekimi korkusunun oluşması da önlenmiş olur. Bunun yanı sıra çocuğunuzda oluşabilecek diş sağlığıyla ilgili problemler sizin tespit edemeyeceğiniz kadar erken safhalarda diş hekiminiz tarafından tespit edileceğinden uygulanması gereken tedavinin de gecikmesi engellenir.

Genel olarak 6 ay aralıklı kontroller önerilse de çocuğunuzun ağız ve diş sağlığının durumuna göre diş hekiminiz kontrol sıklığınızı belirleyecektir.

Süt dişleri çürüdüğünde ne yapılmalıdır? Süt dişleri tedavi edilmezse ne olur?

Çürük dokular çok fazla miktarda mikroorganizma içerdiğinden çocuğun ağzında çürük dişlerin bulunması sürekli enfeksiyona açık bir ortam oluşmasına neden olur. Çürüğün tedavi edilmediği durumlarda ilerlemesine bağlı olarak çocuklarda ağrı ve yemek yiyememe, ağız kokusu gibi problemler ortaya çıkar. Çürüğün daha da ilerlediği durumlarda diş apsesi, yüzde şişlik gibi ciddi enfeksiyonlar ortaya çıkabildiği gibi çocuğun genel sağlığı da olumsuz etkilenebilmektedir.

Süt dişleri çürüdüğünde erken kayıplarını önlemek için tedavi edilmelidir. Süt dişleri, bireyin büyüme ve gelişiminin en aktif döneminde ağızda olduklarından sağlıklı bir beslenme ve buna bağlı olarak sağlıklı bir büyüme gelişim için çok önemlidir. Erken kaybedildikleri durumlarda çocuk tam olarak çiğneme yapamayacağından beslenmesi olumsuz yönde etkilenecektir. Bunun yanı sıra konuşmanın doğru öğrenilmesinde de süt dişleri büyük önem taşıdığından erken kaybedildikleri durumda çocuğun konuşmasında problemler yaşanabilmektedir. Ayrıca süt dişleri alttan gelecek daimi dişlere rehberlik ettiğinden erken kayıplarında dişlerde kaymalar oluşmakta ve ortodontik sorunlar – çapraşıklıklar ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra estetik olarak eksiklikleri çocuklarda psikolojik problemlere yol açabilmektedir.

Daimi dişler ne zaman çıkar? Bu dönemde nelere dikkat edilmelidir?

Daimi dişler çocuk 6 yaşındayken çıkmaya başlar. Toplam 32 tane olan daimi dişlerin sürmeleri 20 yaş dişlerinin sürmesiyle tamamlanır. İlk çıkan daimi dişler olan 6 yaş dişleri, süt dişlerinin arkasından, ağzın en arka bölgesinde çıktığından çoğunlukla ebeveynler bu dişlerin sürdüğünü fark etmezler veya o dişleri de süt dişi sanırlar. Bu dişler çocuğun o bölgeyi iyi fırçalamamasına bağlı olarak ciddi çürük riski altındadırlar. Bu nedenle bu dişlere diş hekimi tarafından koruyucu bir tedavi olan fissür örtücüler uygulanmaktadır.

in her tür profesyonel yaklaşıma rağmen diş hekimi korkusu yenilememektedir. Bu durumlarda çocuğun diş çürüklerine zorla müdahale etmek çocukta diş hekimi korkusunun aşılamayacak boyutlara ulaşmasına neden olur. Ayrıca bu şekilde yapılan tedaviler istenilen kalitede de yapılamaz. Bunun yanı sıra tedavilerin yapılmaması da çürüklerin ilerlemesine ve çocuğun ağız ve diş sağlığının ciddi şekilde zarar görmesine neden olur.