Diş Hastalıkları Tedavisi

Çürüğünüz olup olmadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Gözle muayene bu metodlardan biridir. Diş hekimleri, çürüğü bulamaya yarayan ucu keskin metal bir el aleti kullanır. Yüzeyden görülemeyen çürüklerin bulunabilmesi ise radyografik kontroller ile mümkün olur. Dolgular sadece çürük dişler için gerekli değildir. Çatlak, kırık ya da tırnak yeme, diş sıkma/gıcırdatma ve dişlerle bir şeyler açmak gibi alışkanlıklar nedeni ile aşınmış dişlerin de dolgu ile yeniden eski haline döndürülmesi gereklidir.

Dolgu yapıldıktan sonra hassasiyet ortaya çıkabilir. Diş basınç, hava, tatlı yiyecekler ya da ısıya karşı hassas olabilir. Kompozit dolgular da diğer tip dolgular gibi hassasiyete neden olabilir. Çoğunlukla bu hassasiyet bir ya da iki hafta içinde azalarak sona erer. Hassasiyet yapan şeylerden bu süre içerisinde uzak kalmaya çalışın. Eğer iki hafta içinde azalmayan ve aşırı hassasiyetiniz varsa diş hekiminiz ile temasa geçmelisiniz.

Diş hekiminiz hassasiyetinizin olduğunu bilirse, başka bir dolgu gerekli olduğunda dolgu materyalinde sizin için değişiklikler yaparak hassasiyetinizin azalmasını sağlayacaktır. Ancak dişinizin özel bir materyale ne tepki vereceği de bilinememektedir. Hassasiyetinizi tam olarak açıklamanız diş hekiminizin daha sonra ne yapması gerektiğine önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Dolguyu söküp yerine yenisini yerleştirmek mümkündü. Aynı zamanda diş hekimi dolgunun altına diş hassasiyetini giderici ajan da koyabilir. Ancak dolgu derinse sorunu çözebilmek için kanal tedavisi yapılması gerekebilir.