Günümüzde ağzında problem yaşayan bir çok kişinin tercihi diş kaplama… Eskiden diş kaplaması olarak kullanılan porselenlerin yerini, teknolojinin gelişmesi ile zirkonyum aldı.

Diş Kaplama çeşitleri, diş kron kaplamalar diş üzerine porselenden yapılan kişiye özel olarak uygulanan estetik materyallerin konulmasıdır. Porselen diş kaplamaları dört gruba ayrılır:

Porselen Laminate Veneer: Dişten 0,3- 0,7 mm. yüzey alınarak üstüne yapıştırılan porselen yaprak tabakadır. İstenilen renk ve formda çok ince bir şekilde hazırlanan porselen laminate veneer metal içermez. Kırılmalara karşı dayanıklılık gösteren porselen laminateler; ışığın diş içerisine geçmesini sağlar. Günümüzde laminate veneer tadilatlar, renk almış, kırılmış, malforme veya  hafif dizilim bozukluğu olan tüm hastalarda konservatif bir yöntem olarak tercih edilir.

Zirkonyum kaplama: Zirkonyum elementi doğada bulunan beyaz bir metaldir. Zirkonyum alt yapılı porselenleri hem ön dişlerde kullanabileceği kadar estetik olması, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar sağlam olması nedeniyle, tüm diş hekimleri tarafından diş kaplaması için güvenle tercih bir kaplama çeşididir.

Metal destekli kaplama: Metal destekli kaplamalar adından da anlaşılabileceği üzere, dişin yapımı aşamasında porselenin altına metal alaşım konularak yapılmasıdır. Dişin dokusuna uygun, gereken dayanıklılığı sağlamaktadır. Krom Kobalt veya Krom Nikel alaşım kullanılması ile yapılan metal destekli kaplamalar, metal üzerine konulan porselen altında bulunan metalden etkilenir. Alt yapıda yer alan metal, ışığı geçirmediğinden, mat bir görünümü ile diş eti hizasında koyu renkle kendini belli eder. Bundan dolayı metal destekli kaplamalar genellikle ön bölgedeki dişlerde estetik açıdan tavsiye edilmediğinden daha çok arka dişlerde uygulanır.

Empress (Full Porselen) diş kaplama: Diş kaplama çeşitlerinden birisi de EmpressFull porselen diş kaplama doğrudan diş üzerine yapılan bir uygulama türüdür. Bu uygulamanın yapılabilmesi için mutlaka diş olması gerekir. Uygulama yapılacak olan dişlerin etrafı, eşit bir şekilde tıraşlanarak, kaplama için hazır hale getirilir ve üzerine kaplama uygulanır.

Porselen dişlerin ömrü nedir?

Kaplamalar genellikle 7 ila 15 yıl arasında bir kalıcılığa sahiptir. Bu sürenin sonunda kaplamalar değiştirilmelidir.

Porselen kaplamalar özel bakım gerektirir mi?

Porselen kaplamalar lekelere dirençli olsa da, lekeye neden olan gıdalar ve içeceklerden (örneğin kahve, çay) kaçınılması gerekmektedir.

Leave a reply